A tárgy kódja és neveK522 Mindennapjaink kémiája
Meghirdető tanszék(csoport)Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék
Felelős oktatóDr. Galbács Zoltán egyetemi docens
Kredit2
Heti óraszám2
Típusaelőadás
Számonkéréskollokvium
Teljesíthetőség feltétele-
Párhuzamos feltétel-
Előfeltétel-
Helyettesítő tárgyak-
Periódusőszi/tavaszi félév
Javasolt félév2-8.
Kötelező v. kötelezően választhatóTTK vagy SZTE
Megjegyzés 


Tematika


Bevezetésként néhány alapvető kémiai fogalom tisztázása.Szappanok, szintetikus mosószerek és más tisztító- és kozmetikai szerek kémiája: felületaktív anyagok, vízlágyítók, peroxovegyületek, fehérítők, adalékok, habképződés, biológiai lebonthatóság, enzimek, a víz újrahasznosítása, mosogatószerek, lefolyótisztítás, fehérítés, penészeltávolítás, fémtisztítás, száraztisztítás. Bőrtápláló anyagok, izzadásgátlók, fogkrémek, napvédő anyagok.
A élelmiszerek kémiája: vaj, margarin, zsírok, olajok, viaszok, antioxidánsok, a főzés fizikai és kémiai hatásai, a tej tartósítása, a víztartalom eltávolítása, a mikrohullámú főzés, az élelmiszerek szennyezései. Tartósító- és védőanyagok, élelmiszer-színezékek, ízesítők, állományjavítók, édesítőszerek, adalékanyagok, vízfertőtlenítés, csomagolási anyagok, élelmiszertörvény.
Festékek és más hétköznapi termékek: A festékek anyagai, a felületvédelem lehetőségei, korrózióvédelem, amalgámok, cementek, épitőanyagok, a tűzgyújtás és -oltás eszközei, a tűzállóság javítása. A ruházkodás anyagai, textíliák, bőrkikészítés, papírgyártás és a papír újrahasznosítása.
Műanyagok, fémek és az üveg: műanyagok és előállításuk, a műanyagok elhasználódása, alkalmazhatósága, az üveg előállítása és tulajdonsága, fémek és ötvözeteik.
Növény-és állatvédelem: peszticidek, inszekcidek, fungicidek, herbicidek, biokertészkedés, rovarferomonok alkalmazása, műtrágyák.
Egészségvédelem: gyógyszerek, tápszerek, drogok, dohányzás.
Az energia kémiája: energiaforrások, a belsőégésű motorok, benzin- és olajféleségek, üzemanyag adalékok, kipufogógázok, katalizátorok, fagyállók, akkumulátorok.
A nehézfémek: a toxikus fémek előfordulása, hatásuk az élőlényekre, védekezés ellenük, a fémek újrahasznosítása.
A fogyasztó kémiája: A tápanyagaink és eszközeink vizsgálatának egyszerű módjai. Információk a fogyasztó tájékoztatására.



Ajánlott irodalom

  1. Ben Selinger: Chemistry in the Marketplace, Harcourt Brace Jovanovich Publishers, Sydney, 1988
  2. 2. Hajdú Imre: Kozmetikai kézikönyv, Műszaki Kiadó, Budapest, 1994
  3. Halász János, Hannus István, Kiricsi Imre: A környezetvédelmi technológia alapjai, JATE Szakképzés, Szeged, 1998.
  4. John Holman: The Material World, Thomas Nelson and Sons Ltd, Surrey, 1991.
  5. N.N. Greenwood, A. Earnshaw: Az elemek kémiája, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1999.