Tematika:
A víz mennyiségi és minőségi jellemzése. A vízellátás és szennyvízkezelés adminisztratív és jogi vonatkozásai. Vízforrások. Az ivó- és ipari vizek minőségi kritériumai (fizikai, kémiai és biológiai jellemzők).
A természetes vizekben lévő oldott és szilárd anyagok. A víz keménysége és lúgossága. Vízelőkészítés: ülepítés, szűrés, derítés, gáztalanítási eljárások. Oldott szennyezések eltávolítása: vas-, mangán-, arzén-, nitrát- és szilikátmentesítés. Ivóvízkezelés biotechnológiai módszerekkel. Vízlágyítási technológiák: termikus-, kémiai- és ioncserés eljárások. A víz teljes ionmentesítése. Vízfertőtlenítési módszerek.
A vízszennyezés csökkentése; szennyezőanyagok, a szennyvizek jellemzői. A szennyezés csökkentésének technológiai lehetőségei. A fizikai, kémiai és biokémiai szennyvíztisztítás elvei, technológiai megoldások. Kommunális szennyvizek tisztítása. Nitrogén- és foszforeltávolítási módszerek.
Az ipari (vegyi-, kőolaj-, élelmiszeripari, stb.) és mezőgazdasági szennyvizek tisztítása, különleges eljárások. A szennyvíziszapok kezelése: ártalmatlanítás, hasznosítás. A víz- és szennyvíztisztító-telepek elhelyezésének, tervezésének általános szempontjai.
|