Tematika:
Az élelmiszerkémia alapjai, tápanyagok jellemzése, összetételel, alkotók: szénhidrátok, lipidek, fehérjék, vitaminok, kiegészítő anyagok.
Malom és sütőipari technológiák, tejipar: savanyú tejkészítmények előállítása, sajtgyártás. Étkezési zsiradékok előállítása, növényi olajok és zsírok, mesterséges ételzsírok. Édesipari technológiák: cukorgyártás. Keményítőgyártás.
Az ipari fermentáció alapjai: termelő mikroorganizmus kulturák: baktériumok, élesztők, gombák, penészek. Aerob és anaerob ipari fermentációs berendezések: alapanyagok, sterilizálás, technológiai megvalósítás, termékkinyerés. Egysejt fehérjék előállítása; enzimek kinyerése, felhasználása.
Alkoholos erjedés: borászati technológiák, sörgyártás, égetett szeszes italok előállítása. A szeszes italok érlelésének kémiája. Savas erjedés: ecetgyártás, citromsav-technológiák. Mikrobiológiai módszerek alkalmazása a gyógyszergyártásban: penicillin-technológiák, B12-vitamin előállítása.
Az élelmiszerek romlásának megakadályozása, élelemiszertartósítás, konzervipar.
A cellulóz, mint ipari nyersanyag: fa- és szalmacellulóz-előállítási technológiák, papírgyártás. A biomassza energetikai hasznosítása, biodízel technológiák, alkoholtartalmú motorhajtóanyagok. Bőr-gyártás.
Szerves hulladékok biokémia lebontása; szennyvíztisztítás, biogáz előállítása.
|