Kurzus Mezőgazdasági és fermentációs ipari eljárások Kód K179
Szak (vegyész, kémia köt. választható szakmai t.) Kredit 2
Felelős oktató Dr. Halász János
egyetemi docens
Számonkérés K5 vagy K3
Létszámkorlát 5 - 25 fő
Típus előadás Heti óraszám 2 Periódus tavaszi félév Javasolt félév 8. (lásd mintatanterv)
Előfeltétel K076
Teljesítés feltétele -
Helyettesítő tárgy -
 
Tematika:

    Az élelmiszerkémia alapjai, tápanyagok jellemzése, összetételel, alkotók: szénhidrátok, lipidek, fehérjék, vitaminok, kiegészítő anyagok.
    Malom és sütőipari technológiák, tejipar: savanyú tejkészítmények előállítása, sajtgyártás. Étkezési zsiradékok előállítása, növényi olajok és zsírok, mesterséges ételzsírok. Édesipari technológiák: cukorgyártás. Keményítőgyártás.
    Az ipari fermentáció alapjai: termelő mikroorganizmus kulturák: baktériumok, élesztők, gombák, penészek. Aerob és anaerob ipari fermentációs berendezések: alapanyagok, sterilizálás, technológiai megvalósítás, termékkinyerés. Egysejt fehérjék előállítása; enzimek kinyerése, felhasználása.
    Alkoholos erjedés: borászati technológiák, sörgyártás, égetett szeszes italok előállítása. A szeszes italok érlelésének kémiája. Savas erjedés: ecetgyártás, citromsav-technológiák. Mikrobiológiai módszerek alkalmazása a gyógyszergyártásban: penicillin-technológiák, B12-vitamin előállítása.
    Az élelmiszerek romlásának megakadályozása, élelemiszertartósítás, konzervipar.
    A cellulóz, mint ipari nyersanyag: fa- és szalmacellulóz-előállítási technológiák, papírgyártás. A biomassza energetikai hasznosítása, biodízel technológiák, alkoholtartalmú motorhajtóanyagok. Bőr-gyártás.
    Szerves hulladékok biokémia lebontása; szennyvíztisztítás, biogáz előállítása.

Irodalom:

  1. Gerecs Á.: Bevezetés a kémiai technológiába (VI. és VII. fejezet) (egyetemi tankönyv), Tankönyvkiadó, Budapest, 1991
  2. Lászlity R.: Élelmiszeriparok (egyetemi jegyzet) Tankönyvkiadó, Budapest, 1971