Tematika:
A vegyipari berendezések tervezéséhez, működéséhez és optimalizálásához szükséges ismeretek összefoglalása. A műveleti egységek szabadsági foka. Technológiai egységek és kapcsolások szabadsági fokának meghatározása.
Megmaradási tételek. Anyagmegmaradási tételek: fizikai és kémiai műveleti egységek anyagmérlegei. Komponensmérlegek, a sztöchiometriai szabadsági fok, reakciómértékek, a reakciók függetlensége. Az energiamegmaradási tételek alkalmazása technológiai számításokban. Entalpiamérlegek, a reakcióhő általános megfogalmazása.
Tömeg, komponens, hő és impulzusáramok. Konvektív és vezetéses áramok. A Reynolds-szám és a hasonlóságelmélet alapelvei. Források és nyelők. A differenciális tömegmérleg: kontinuitási egyenlet, transzport-egyenletek. A differenciális komponensmérleg. A differenciális entalpiamérleg: hőátadás, hőátbocsájtás. A differenciális impulzusmérleg: fluidumok áramlása: lamináris és turbulens áramlás.
Heterogén rendszerek mérlegegyenletei. Átadási áramok: penetrációs-, felületmegújulási- és filmmodell.
|
Irodalom:
- Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998
- Halász J. - Varga K. - Tasi. Gy.: Vegyipari műveleti számítások I. (egyetemi jegyzet), JATEPress, Szeged, 1998
- Benedek P. - László A.: A vegyészmérnöki tudomány alapjai Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1964
|