Kurzus Ipari elválasztási műveletek Kód K173
Szak (vegyész kötelezően választható szakmai tárgy) Kredit 2
Felelős oktató Dr. Halász János
egyetemi docens
Számonkérés K5 vagy K3
Létszámkorlát 5-25 fő
Típus előadás Heti óraszám 2 Periódus őszi félév Javasolt félév 7. (lásd mintatanterv)
Előfeltétel K071 kredit
Teljesítés feltétele K174 felvétele
Helyettesítő tárgy -
 
Tematika:

    Az elválasztás műveletek általános jellemzése, a diffúziós (termikus) műveletek; átadási áramok (komponensátadási modellek).
    Gőz-folyadék egyensúlyok ideális és reális elegyekben; az egyszerű szakaszos és az egyszerű folyamatos desztilláció; a folyamatos rektifikálás; biner elegyek szakaszos rektifikálása; vivőgáz-, molekuláris-, extraktív- és azeotróp-desztilláció.
    Gáz-folyadék egyensúlyok; abszorpciós módszerek és berendezések; a gáz-folyadék berendezésekben kialakuló határfelület meghatározása. Adszorpciós és ioncsere egyensúlyok, adszorbensek, ioncserélők, adszorpciós berendezések tervezése.
    A folyadék-folyadék extrakció elvi alapjai, gyakorlati megvalósítás; az egyszeri- és a többszöri-érintkeztetéses, valamint a folyamatos ellenáramú extrakció; extrakciós berendezések.
    A szilárd-folyadék extrakció alapjai és gyakorlata, szuperkritikus extrakció.
    Tömegkristályosítás oldatokból, elvi alapok, módszerek, berendezések; bepárlás, bepárlóberendezések; szilárd anyagok szárítása, szárítóberendezések; speciális elválasztási műveletek (membrán-eljárások).

Irodalom:

  1. Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998
  2. Halász J. - Varga K. - Tasi. Gy.: Vegyipari műveleti számítások I. (egyetemi jegyzet), JATEPress, Szeged, 1998