Tematika:
Reális fluidumok áramlása: hidrodinamikai alapok, csővezetékek, csőszerelvények. Nyomásfokozó egységek: dugattyús- és örvény-szivattyúk, kompresszorok, áramlásos nyomásfokozók. Hidrodinamikai hasonlóság: modellelmélet, dimenzióanalízis. Áramlás porózus rétegen keresztül, a fluidizáció. Kétfázisú áramlás: filmek és habok.
Heterogén diszperz rendszerek előállítása: a diszperz rendszerek fogalma és áramlástani tulajdonságai. Az aprítás elmélete, berendezései. A keverés, keverőberendezések.
Heterogén diszperz rendszerek szétválasztása: ülepítés gravitációs-, inercia- és elektrosztatikus térben. A szűrés elméleti alapjai gyakorlati megvalósítása, szűrőberendezések. Ülepítés és szűrés centrifugákban.
Kalorikus műveletek: hőközlési formák, melegítési módszerek, hőcserélő berendezések; hűtés, hűtőgépek.
|
Irodalom:
- A.G. Kaszatkin: Alapműveletek, gépek és készülékek a vegyiparban Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1976
- Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998
|