Kurzus Vegyipari műveletek Kód K071
Szak (vegyész, klinikai kémikus, kémiatanár kötelező) Kredit 2
Felelős oktató Dr. Halász János
egyetemi docens
Számonkérés K5
Létszámkorlát nincs
Típus előadás Heti óraszám 2 Periódus őszi félév Javasolt félév 5, lásd mintatanterv
Előfeltétel K031 kredit teljesítése
Teljesítés feltétele K072 felvétele
Helyettesítő tárgy nincs
 
Tematika:

    A kémiai technológia alapelvei. A műveleti egység, a műveleti egységet leíró mennyiségek. Folyamatábrák, kapcsolások. Az anyag- és energiamérlegek felírásának alapelvei.
    A kémiai technológia műveletei. Fluidumok áramlása, hidrodinamikai alapok; csővezetékek, csőszerelvények, szivattyúk, kompresszorok, vákuumberendezések. Áramlás porózus rétegen keresztül. A fluidizáció; kétfázisú áramlás: filmek és habok. Átadási áramok: többfázisú rendszerek érintkeztetése; gázfolyadék rendszerek fizikai és kémiai alkalmazása.
    Heterogén diszperz rendszerek: aprítás, keverés. A heterogén diszperz rendszerek elválasztása: ülepítés gravitációs, centrifugális és elektromos erőtérben. Szűrés, porleválasztás. Szilárd-szilárd rendszerek elválasztása,:osztályozás, flotálás.
    Kalorikus műveletek: hőközlési formák, melegítési-hűtési módszerek; hőcserélő berendezések; bepárlás, - és szárítás alapelvei, berendezések.
    Ipari elválasztási műveletek és berendezéseik: desztillációs, abszorpciós, adszorpciós, ioncsere, extrakciós, kristályosítási műveletek, speciális elválasztások.
    A reagáltatás művelete: kémiai reaktorok; szakaszos és folyamatos megoldások; kémiai reaktorok leirásának és számításának alapjai.

Irodalom:

  1. Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998
  2. Halász J. - Varga K. - Tasi. Gy.: Vegyipari műveleti számítások I. (egyetemi jegyzet), JATEPress, Szeged, 1998