- Az élelmiszerkémia alapjai, tápanyagok jellemzése, összetételel, alkotók: szénhidrátok, lipidek, fehérjék, vitaminok, kiegészítő anyagok.
- Malom és sütőipari technológiák, tejipar: savanyú tejkészítmények előállítása, sajtgyártás. Étkezési zsiradékok előállítása, növényi olajok és zsírok, mesterséges ételzsírok. Édesipari technológiák: cukorgyártás. Keményítőgyártás.
- Az ipari fermentáció alapjai: termelő mikroorganizmus kulturák: baktériumok, élesztők, gombák, penészek. Aerob és anaerob ipari fermentációs berendezések: alapanyagok, sterilizálás, technológiai megvalósítás, termékkinyerés. Egysejt fehérjék előállítása; enzimek kinyerése, felhasználása.
- Alkoholos erjedés: borászati technológiák, sörgyártás, égetett szeszes italok előállítása. A szeszes italok érlelésének kémiája. Savas erjedés: ecetgyártás, citromsav-technológiák. Mikrobiológiai módszerek alkalmazása a gyógyszergyártásban: penicillin-technológiák, B12-vitamin előállítása.
- Az élelmiszerek romlásának megakadályozása, élelemiszertartósítás, konzervipar.
- A cellulóz, mint ipari nyersanyag: fa- és szalmacellulóz-előállítási technológiák, papírgyártás. A biomassza energetikai hasznosítása, biodízel technológiák, alkoholtartalmú motorhajtóanyagok. Bőrgyártás.
- Szerves hulladékok biokémia lebontása; szennyvíztisztítás, biogáz előállítása.
|