A tárgy kódja és neveK171 Fizikai műveletek és gépek
Meghirdető tanszék(csoport)Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék
Felelős oktatóDr. Kónya Zoltán egyetemi adjunktus
Kredit2
Heti óraszám2
Típusaelőadás
Számonkéréskollokvium
Teljesíthetőség feltétele-
Párhuzamos feltételK172 Fizikai műveletek és gépek gyakorlat
ElőfeltételK071 Vegyipari műveletek
Helyettesítő tárgyak-
Periódustavaszi félév
Javasolt félév6-10. (lásd mintatantervek)
Kötelező v. kötelezően választhatóVegyész (KV)
Megjegyzés 


Tematika


A fluidumok mozgásának jellemzői. A Bernoulli-egyenlet. A hasonlósági módszer és a dimenzióanalízis alapjai. A modellezés elevei. A hidrodinamikai hasonlóság. Reális fluidumok áramlása: hidrodinamikai alapok, csővezetékek, csőszerelvények. Nyomásfokozó egységek: dugattyús- és örvény-szivattyúk, kompresszorok, áramlásos nyomásfokozók. Áramlás álló és szemcsés porózus rétegen keresztül. Fluidizált szemcsés rétegek. Kétfázisú áramlások: filmek és habok.
Heterogén diszperz rendszerek előállítása: a diszperz rendszerek fogalma és áramlástani tulajdonságai. Az aprítás elmélete, berendezései. Szilárd anyagok osztályozása és fajtázása. Fluidumok keverése, keverőberendezések, szilárd anyagok keverése.
Heterogén diszperz rendszerek szétválasztása: ülepítés gravitációs-, inercia- és elektrosztatikus erőtérben. A szűrés elméleti alapjai gyakorlati megvalósítása, szűrőberendezések. Ülepítés és szűrés centrifugákban. A centrifugák szerkezeti felépítése és méretezése.
Kalorikus műveletek: hőközlési formák, melegítési módszerek, hőcserélő berendezések. Hűtés és kondenzáció, hűtőgépek.



Ajánlott irodalom

  1. A.G. Kaszatkin: Alapműveletek, gépek és készülékek a vegyiparban
  2. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1976
  3. Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek
  4. (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998