A tárgy kódja és neveK071 Vegyipari műveletek
Meghirdető tanszék(csoport)Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék
Felelős oktatóDr. Halász János egyetemi docens
Kredit3
Heti óraszám2
Típusaelőadás
Számonkéréskollokvium
Teljesíthetőség feltétele-
Párhuzamos feltételK072 Vegyipari műveleti számítások
ElőfeltételK031 Fizikai kémia 1.
Helyettesítő tárgyak-
Periódusőszi félév
Javasolt félév5. (lásd mintatantervek), 5-7.
Kötelező v. kötelezően választhatóvegyész, klinikai kémikus, kémiatanár, kémiatanár kiegészítő (kötelező)
Megjegyzés 


Tematika

A kémiai technológia alapelvei. A műveleti egység, a műveleti egységet leíró mennyiségek. Folyamatábrák, kapcsolások. Az anyag- és energiamérlegek felírásának alapelvei.
A kémiai technológia műveletei. Fluidumok áramlása, hidrodinamikai alapok; csővezetékek, csőszerelvények, szivattyúk, kompresszorok, vákuumberendezések. Áramlás porózus rétegen keresztül. A fluidizáció; kétfázisú áramlás: filmek és habok.
Heterogén diszperz rendszerek: aprítás, keverés. A heterogén diszperz rendszerek elválasztása: ülepítés gravitációs, centrifugális és elektromos erőtérben. Szűrés, porleválasztás. Szilárd-szilárd rendszerek elválasztása: osztályozás, flotálás.
Kalorikus műveletek: hőközlési formák, melegítési-hűtési módszerek; hőcserélő berendezések; bepárlás, - és szárítás alapelvei, berendezések.
Homogén rendszerek elválasztása: desztillációs, abszorpciós, adszorpciós, ioncsere, extrakciós, kristályosítási műveletek, speciális elválasztások.
A reagáltatás művelete: kémiai reaktorok; szakaszos és folyamatos megoldások; kémiai reaktorok leirásának és számításának alapjai.



Ajánlott irodalom

  1. Halász J. , Hannus I. , Hernádi K.: A vegyipari műveletek alapjai
  2. (egyetemi jegyzet), JATEPress, Szeged, 2003
  3. Fonyó Zs. - Fábry Gy.: Vegyipari művelettani alapismeretek
  4. (egyetemi tankönyv), Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998
  5. Halász J. - Varga K. - Tasi. Gy.: Vegyipari műveleti számítások I.
  6. (egyetemi jegyzet), JATEPress, Szeged, 1998