A tárgy kódja és neve | BNOE611E Növényi produkcióbiológia |
Meghirdető tanszék(csoport) | Növényélettani és Ökológiai Tanszék |
Felelős oktató | Prof. Dr. Erdei László, Prof. Dr. Gallé László |
Kredit | 3 |
Heti óraszám | 2 |
Típusa | előadás |
Számonkérés | kollokvium |
Teljesíthetőség feltétele | - |
Párhuzamos feltétel | - |
Előfeltétel | BNOE012E Növényélettan 2. |
Helyettesítő tárgyak | - |
Periódus | őszi félév |
Javasolt félév | 7-9. félév |
Kötelező v. kötelezően választható | kötelezően választható: ANB |
Megjegyzés | specializációs főtárgy |
1. A produkcióbiológia története. Klasszikus produkcióbiológiai munkák a '20-as és '30-as évekbol. Elton szám-, biomassza és energiapiramisa. Bornebusch, Birge, Juday vizsgálata. Lindeman modellje. Produkcóbiológiai vizsgálatok Lindeman után. Az IBP szerepe. 2. Populációk és energiaszintek szekunder produktivitása. 2.1. Egy szint produktivitásának becslése a Lindeman megközelítéssel 2.2. Az IBP kategóriái. Petrusewicz és Macfadyen módszere. A BP, CP, LE és MRNU paramétercsoportok 2.3. Produktivitási és energetikai efficienciák. P/C, R/C, FU/C. Produktivitási típusok 3. Életközösségek produkcióbiológiája 3.1. Különbözo életközösségek produktivitásának összevetése. Gyepek, erdok, mocsarak, agrárterületek. Az energiaforgalom útjai az egyes életközösségi típusokban. Táplálkozási hálózat efficienciák és gazdasági megfontolások 3.2. Bimassza versus taxonómiai stabilitás 3.3. Anyagforgalmi, energetikai és produkcióbiológiai modellek 4. A primer és szekunder produktivitás mérése 4.1. Primer porodukció szabadföldi becslése 4.2. A szekunder produkcó mérése szabadföldi és laboratóriumi módszerekkel (kalorimetria, respirometria) 5. A termesztett növények produkcióbiológiája 5.1. A növény és a környezet kölcsönhatása. A produktivitás maximálása és korlátozó tényezoi: fotoszintézis, N-forrás, vízviszonyok. 5.2. A növény és más organimusok kölcsönhatása. Vírusok, gombák, mikorrhiza. 5.3. A növény belso organizációja. A tápanyagok allokációja és megosztása. 5.4. A molekuláris biológia és a produkció fejlesztése. 5.5. A produktivitást limitáló biológiai tényezok. |
|