1. A termoképesség fokozásának biológiai és környezeti feltételei és kölcsönhatásuk: éghajlati (klimatikus) rendszerek, talajtani (edafikus) rendszerek, földfelszíni (fiziografikus) tényezok, élokörnyezeti (biotikus) tényezok. 2. A termesztett növények fotoszintézis típusai. 3. A termesztett növények tápanyagigénye és tápanyagellátása. 4. A termesztett növények beillesztése környezetébe, vetésváltás. 5. A növények vízigénye, vízellátása és vízhasznosítása. 6. A vetomag biológiai értékét meghatározó tényezok (alaktani, élettani, technikai és gyakorlati jellegek). 7. A vetési módok hatása a növények kelésére, biomassza képzésére és érésére. 8. Növényvédelem peszticidek alkalmazásával. 9. Biotermesztés - biológiai védekezés. 10. A termesztett növények megtermékenyítése és a terméshozamok. 11. A heterózis és a hibridvigor, kihasználásának virágzásbiológiai rendszerei. 12. Vegetatív szaporítás, embriótenyésztés, génsebészet (transzgénikus növények) módszereinek felhasználása a növénytermeesztésben. 13. A növényi végtermékek beltartalmi típusai és hasznosításuk. 14. A termesztett növények növekedésének, virágzásának, érésének és a termés tárolásának endogén és exogén szabályozása.
|