A tárgy kódja és neveBBIT021G Biotechnológia gyakorlat
Meghirdető tanszék(csoport)Biotechnológiai Tanszék
Felelős oktatóDr. Csanádi Gyula
Kredit3
Heti óraszám3
Típusagyakorlat
Számonkérésgyakorlati jegy
Teljesíthetőség feltétele-
Párhuzamos feltételBBIT012E Biotechnológia 2.
ElőfeltételBBIT011E Biotechnológia 1.
Helyettesítő tárgyak-
Periódustavaszi félév
Javasolt félév6.
Kötelező v. kötelezően választhatókötelező: B, ANB, OP
Megjegyzés 


Tematika


A gyakorlat szervesen épül a Biotechnológia 1-2. előadásokon elhangzottakra, valamint a Speciális Vizsgálati Módszerek gyakorlatra, melynek folyatását jelenti. E gyakorlat során a hallgatókat megismertetjük az előadásokon említett, a tanszékünkön folyó alapvető biotechnológiai eljárásokkal. Az SVM keretében már bemutatott környezetvédelmi-biotechnológiai és molekuláris ökológiai technikák után - melynek keretében alapvető szerves- és szervetlenanyag-kimutatási és DNS-analízis módszerekkel foglalkoztunk - e gyakorlat során bemutatjuk a keratin-bontási és fermentációs eljárásainkat, valamint alapvető fehérje-túltermeltetési eljárásokat.
Madártoll mikrobiális bontása Bacillus populáció intenzív növekedési szakaszában. Laboratóriumi fermentor működtetése metanotróf baktériummal. Az E. coli-ban történő fehérje túltermeltetés kísérleti elemei. pET indukálható expressziós rendszer: az indukálószer (IPTG) mennyiségének és az indukció időtartamának hatása a termelt fehérje mennnyiségére. Az indukció hőmérsékletének hatása a vizsgált fehérje oldékonyságára.


Ajánlott irodalom

  1. http://biotech.szbk.u.szeged.hu/e_oktatas.html