Általános információk
Magunkról
BSc/MSc-képzés
Kutatás
Doktori képzés
Felvételizőknek
Bizottságok
 
Hírek, rendezvények
Galéria
 

Oktatási tevékenységben részt vevő egységek:
Biológia Intézet
Földrajzi és Földtudományi Intézet
Kémiai Intézet
Fizikai Intézet
Mérnöki Kar
Általános Orvosi Kar
 


 
SZTE TTIK
Környezettudományi és Műszaki Intézet > Hírek
Hírek

2018.02.13.

OFKD2018 - XVI. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia

 

Kedves Diákok, Hallgatók és Kollégák!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centruma rendezi a XVI. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát. A konferencia háttérszervezője a Weco-Travel Kft. Beutazási és Kongresszusi Osztálya.

Az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciára olyan 20-50 oldalas magyar nyelvű dolgozatokat várunk, amelyek a legtágabban értelmezett időszerű környezettudományi kutatás, alkotás (általános környezeti, fenntarthatósági kérdések; környezetállapot-értékelés, -mérés; technológiai fejlesztés; szabályozási, törvénykezési kérdések; elméleti megfontolások; környezettel kapcsolatos művészeti alkotások stb.) tudományos vagy művészeti szintű bemutatását tartalmazzák és a felsőoktatási intézmények valamely (BSc/BA, MSc/MA, osztatlan stb.) képzésében részt vevő hallgatói a 2015/2016. tanév második félévében, a 2016/2017. tanévben vagy a 2017/2018. tanévében készítették. Örömmel fogadjuk a határon túli felsőoktatási intézményekben készült munkákat is.

Várjuk angol nyelvű munkák nevezését az intézmények önköltséges vagy ösztöndíjas (pl. Stipendium Hungaricum) angol képzéseiben résztvevő hallgatóitól is. Esetükben a munkák értékelésének, bemutatásának teljes folyamata – természetesen ‑ angol nyelven történik. Kérjük a kollégákat, hogy értesítsék és bíztassák az érdekelt hallgatókat.

A benevezett dolgozatok elfogadásának, értékelésének feltétele ‑ az időszerű fenntarthatósági, környezet- és természetvédelmi stb. feladatok megoldásához történő kapcsolódáson túl ‑, hogy a szerző(k) önálló, eredeti munkájának eredményeit foglalják össze, továbbá valamilyen intézményi megmérettetésen (pl. szakdolgozat bírálat, kari TDK, egyetemi/intézményi tanulmányi verseny), vagy tudományos társasági ülésen, konferencián, esetleg országos megmérettetésen (OTDK) előzőleg már szerepeltek.

Külön is bátorítjuk a környezettudományban aktív középiskolás diákok jelentkezését valamely önálló munkájukkal, amely az előzőekben megfogalmazott feltételeknek a középiskolai szinten eleget tesz (tudományos, vagy művészeti célú munka, és valamilyen középfokú oktatási megméretésen (pl. tanulmányi verseny, iskolai előadás) már részt vett. Kérjük a környezettudományi, fenntarthatósági problémák kérdéskörének tanárait, hogy bíztassák kiváló diákjaikat a jelentkezésre, részvételre.

A tudományos szekciókat a környezettudomány változatos szakterületei (pl. környezetjog, környezetfizika, környezeti kémia, földrajz- és földtudomány környezeti, fenntarthatósági kérdései, agrárkörnyezettan, környezeti nevelés, környezeti biotechnológia, környezetegészségügy, természetvédelem és biodiverzitás, általános környezeti fenntarthatósági kérdések, környezeti tematikák megjelenése a művészetben), a nyelv és természetesen a képzési szint (vagyis középiskola / egyetemi alapszak / mesterszak) alapján szervezzük. A szekciók pontos kialakítását a beérkezett dolgozat kivonatok ismeretében az OFKD2018 Tudományos Bizottságának javaslatai alapján végezzük.

Az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia a pályázóknak bemutatkozási lehetőség, de egyben verseny is. A dolgozat összeállítása, az előadás bemutatása önmagában is nagyszerű teljesítmény és siker. A szakmai zsűrik a dolgozatok és az előadások bírálata alapján kiválasztják azt a 25-30%-ot, amelyek a sikeresek között is a legjobbak, a környezettudomány ügyét a legkiválóbban képviselik. E munkák szerzői ‑ a díjazottak ‑ támogatóink értékes felajánlásait nyerik el.

Minél többeket várunk a környezettudomány egyik legfontosabb közös ünnepére, a szakmai utánpótlás bemutatkozására, megméretésére! A környezet ügye mindannyiunk közös felelőssége. A diákok és hallgatók eredményeik bemutatásával, megosztásával tehetik talán a legtöbbet környezetünk fenntartható jövőéért.

Mindenkit sok szeretettel várunk.

Találkozunk Budapesten, 2018. május 10-én!

Köszöntéssel

 

Márialigeti Károly

a Szervező Bizottság elnöke

Az OFKD 2018 honlapja

OFKD2018_KÖRLEVÉL.pdf

 

2018.01.23.

Bio-Science Kft. -nél álláslehetőség!

Cégünk laboratóriumi reagensek, vegyszerek és műszerek forgalmazására illetve szerviztevékenységre szakosodott és jelen hirdetményében TERMÉKFELELŐS (KERESKEDELMI ASSZISZTENS) pozícióba 1 fő munkatársat keres.

MUNKAVÉGZÉS HELYE:    Budapest, 11. kerület
MUNKAVÉGZÉS IDEJE:    teljes munkaidő

A POZÍCIÓT ELLÁTÓ SZEMÉLY FELADATAI:
•    a termékek eladási folyamatának végigvezetése: ajánlat kérés, - készítés, rendelés visszaigazolás, megrendelés, szállítás lebonyolítása, bevételezés, kiszállítás lebonyolítása, számlázás, reklamációkezelés stb.
•    közreműködés tenderekben,
•    folyamatos kapcsolattartás belföldi és külföldi partnerekkel: vevőkkel és szállítókkal
•    részvétel rendezvényeken, kiállításokon
•    kommunikációs anyagok, kiadványok előkészítésében való részvétel

AZ IDEÁLIS JELENTKEZŐ AZ ALÁBB FELSOROLT TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZIK:
•    felsőfokú B.Sc./M.Sc. természettudományos végzettség:
(pl: biológus/biofizikus/ biomérnök/biotechnológus/laboranalitikai asszisztens stb.)
•    labortapasztalat
•    minimum középfokú angol nyelvtudás
•    személyiségjegyek:
o    precizitás, pontosság, megbízhatóság (gyors munkatempó mellett is),
o    gyors, önálló, dinamikus munkavégzés,
o    jó problémamegoldó képesség, kreatív és strukturált gondolkodásmód,
o    együttműködő képesség,
o    kezdeményezőkészség,
o    jó kommunikációs készség.
o    Pályakezdők jelentkezését is várjuk!

A MUNKAHELY AZ ALÁBBI ELŐNYÖKET KÍNÁLJA A KIVÁLASZTOTT JELENTKEZŐ SZÁMÁRA:
•    Versenyképes, fix bérezés.
•    Próbaidő után a fix havi béren felül cafeteria rendszer.
•    Képzések (külföldi és belföldi egyaránt).
•    évi kétszeri jutalom

ÉRDEKLŐDNI telefonon: 06 30 249-9933

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018. január 25.

JELENTKEZÉSEKET:
•    magyar és angol nyelvű fényképes önéletrajzzal,
•    a végzettséget és nyelvtudást igazoló, scannelt dokumentumokkal,
Géresi Barbara vállalati és marketing koordinátor nevére címezve a következő e-mail címeken várjuk: geresi.barbara@bio-science.hu
A levél tárgyában kérjük feltüntetni a TermFel referencia kódot.
 

2017.11.09.

SZTE TTIK Környezettudományi Diákkör helyi forduló

Az SZTE TTIK Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti 2018. február 08-án a 2017/18-es tanév környezettudományi diákkör helyi fodulóját.

A helyi konferencián sikeresen szereplők indulási jogot szerezhetnek a XVI. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciára (XVI. OFKD), amit az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kara 2018. május 10-12. között szervez Budapesten.

A helyi fordulóra való pályázás módja:

1. Előzetes jelentkezés
Az előzetes jelentkezéseket 2017. december 01. 16:00 E-mailben kell eljuttatni Gulyás Ágneshez az agulyas@geo.u-szeged.hu címre.
A jelentkező E-mail tartalmazza:
• a TTIK vagy a KTI honlapjáról letölthető jelentkezési lapot (Excel file) kitöltve
• csatolt file-ként a dolgozat rövid tartalmi összefoglalóját a (mintának) megfelelő formában
(Az összefoglalók szövegtörzse max. 2000 karakter − 1 A4-es oldal − lehet szóközökkel együtt, nem tartalmazhat hivatkozást, ábrát, táblázatot, függvényt, szimbólumot.)

2. Dolgozat leadása és helyi forduló
A helyi fordulón indulóknak 2018. január 22. 16:00 kell elküldeniük a dolgozataikat az agulyas@geo.u-szeged.hu címre.
• a dolgozatot CSAK pdf formátumban kell beadni
• terjedelme ne haladja meg az 50 oldalt (a mellékletek nem számítanak bele)
• a pdf file mérete ne haladja meg a 20 MB-ot
 

A helyi konferenciára (a korábbi országos versenyek kritériumaihoz hasonlóan) olyan pályamunkával lehet jelentkezni, amelyet a pályázók környezettudományi témakörben graduális (BSc/BA) vagy posztgraduális (MSc/MA) képzésben részt vevő hallgatóként készítettek. A benevezett pályamunkánál feltétel, hogy a szerző(k) önálló, eredeti munkájának eredményeit tükrözze, témája kapcsolódjék időszerű környezet- és természetvédelmi feladatok megoldásához. Az SZTE TTIK helyi fordulóján lehetőségük van határon túli egyetemek hallgatóinak is az indulásra, amennyiben a fenti feltételeknek megfelelő pályamunkával neveznek. A konferencia nyelve magyar.


A helyi forduló pontos időpontját, helyszínét és a szekcióbeosztást, a beérkezett jelentkezők számától és tudományterületi megoszlásától függően határozzuk meg és január 25. után tesszük közzé. Kérdéseikkel forduljanak Gulyás Ágneshez az agulyas@geo.u-szeged.hu, vagy a 06-62-34 3050 telefonszámon.


Szeged, 2017. november 06.

2016.09.19.

Magyar Minőségi Komposzt Társaság ösztöndíj felhívása 2016


A Magyar Minőségi Komposzt Társaság 1999-ben alakult meg a biológiai hulladékkezeléssel, komposztálással foglalkozó szakemberek civil szervezeteként abból a célból, hogy a területen dolgozó szakemberek egységes szervezetben képviselhessék a szelektív biohulladék kezelés, a komposztálás érdekeit. Az MMKT számára kiemelten fontos a szakképzett, kiemelkedő tehetséggel és elhivatottsággal rendelkező szakemberek támogatása, ezért hívta életre ezt az ösztöndíjat.


A program előnye a hallgatók számára:

- biztos szakmai háttér a kutatásokkal járó diplomamunkához, disszertációhoz, OTDK pályamunkához,
- anyagi támogatás, 200.000 Ft/ félév,
- publikálási lehetőség a Biohulladék Magazinban,
- egy szakmai kiállításon, konferencián történő részvétel.

 
A pályázókkal szemben támasztott követelmények: BSC-s vagy MSC-s hallgatói jogviszony, vagy doktori képzésben való részvétel az ország bármelyik felsőfokú intézményében környezetmérnök vagy környezetgazdálkodási agrármérnök szakon.

A nyertesek a program zárásakor a tudományos munkájukat elkészült diplomamunkával, disszertációval vagy OTDK-s pályamunkával igazolják az alábbi szakterületekről:

- Hulladékgazdálkodás;
- Élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok;
- Szennyvízkezelés;
- Biológiai hulladékkezelés;
- Melléktermékek, hulladékok és belőlük készült termékek termőföldön történő hasznosítása;
- Energianövények, biomassza termelés.

 
Az ösztöndíj elnyeréséhez a hallgatóknak az alábbiakkal kell rendelkezniük:
- magas szakmai elhivatottság és kiemelkedő, min. 4.00 átlagú tanulmányi eredmény;
- készség szintű angol vagy német szakmai nyelvismeret.

 
Pályázni önéletrajzzal és az MMKT Ösztöndíj adatlap eljuttatásával lehet 2016.11.30-ig

Ösztöndíj pályázati felhívása

Pályázati adatlap letöltés

A pályázati felhívás és adatlap letölthető a www.komposzt.hu oldalról. Érdeklődni lehet az info@komposzt.hu email címen, illetve telefonon, a 06/30-963-40-42-es telefonszámon.

A pályázatot csak elektronikusan kell benyújtani az info@komposzt.hu e-mail címre.

 

2016.02.05.

Szeretettel meghívjuk a Mérnöki alkotások című 2016. év tavaszi előadáasorozatára

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, Természettudományi és Informatikai Kara, és a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara 2015/2016. II. félévében is szervez egy előadás sorozatot. Ezeken az előadásokon mérnökök adnak elő aktuális és érdekes témákat. A hallgatók: középiskolások, akik szeretnének mérnökök lenni, egyetemi diákok, akik az említett két karon tanulnak (Ők kredit pontot kapnak a részvételért), mérnökök és érdeklődő egyetemi oktatók.

Egy félévben az alábbi előadások lesznek szerdai napokon 17°° órától, alkalmanként 2x45 perc.

Az előadássorozat címe: Mérnöki alkotások

 
 Ssz.  Előadó/Előadás címe  Időpont
1.  Dr. Körmöczi Ernő, Bodor Dezső: A Mérnöki Kamaráról  2016.02.24. 17°°
 2.  Bodor Dezső: Víz és energia                       2016.02.24. 17°°
 3.  Dr. Körmöczi Ernő, Szolga András, Bodor Dezső: A szegedi Szent István téri víztorony bemutatása  2016.03.02. 17°°
 4.  Bodor Dezső, Révész János: Szeged Városi Szennyvíztisztító telep bemutatása   2016.03.09. 17°°
5.   Danka Tibor: A lézerkutató központ különleges műszaki paraméterei, alapozása, kivitelezése  2016.03.16.  17°°
 6.  Kocsis András Balázs: Környezetünk tudatos átalakítása  2016.03.23. 17°°
7.   Kocsis András Balázs: Stadionok tervezése (Szocsi téli olimpiai stadion, THFC Tottenham új stadionja, L 2012 Londoni Olimpiai stadion, FTC stadion) 2016.03.23. 17°° 
 8.  Kókai Károly, Kern Ferenc: A geodézia jelene és múltja  2016.04.06. 17°°
 9.  Engedi Antal: Szélessávú Internet Program Magyarországon (SZIP)  2016.04.13. 17°°
 10.  Dr. Csenke Zoltánné: Szabványok – Szabványosítás, szabványok és minőség  2016.04.20. 17°°
11.   Szerencsés Gyula: Mit várunk el a mérnöki hivatástól, mi a mérnök feladata  2016.04.27. 17°°
 
 
Az előadások a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Éghajlattani Tanszék Marczell György terem II. e. (Szeged, Ady téri épület, Egyetem u. 2.) lesznek.
Az előadások tervezett időpontjai változhatnak.
 
A képzést a Természettudományi és Informatikai Kar részéről koordinálja: Dr. M. Tóthné Dr. Farsang Andrea egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes.
 
 

2015.12.02.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Környezettudományi és Műszaki Intézete 2016. március 30. - április 01. között rendezi a XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát Szegeden.

A konferenciára olyan (mellékletekkel együtt) minimum 30, maximum 50 oldalas magyar nyelvű pályamunkával (pl. TDK dolgozat, a célnak megfelelően átdolgozott szakdolgozat, diplomamunka, egyéb tudományos fórumon igazoltan megmérettetett tanulmánnyal) lehet jelentkezni, amelyet a pályázók környezettudományi (-és határterületei) témakörben a felsőoktatási intézmények graduális (BSc/BA) vagy posztgraduális (MSc/MA) képzésben részt vevő hallgatói a 2014/2015 vagy a 2015/2016 tanévben készítettek.

A konferenciára regisztrálni az http://ofkd2016.u-szeged.hu/ honlapon keresztül lehet, ahol minden fontos információ megtalálható.

 
2015.09.28

XV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákköri konferencia

 

SZTE TTIK Környezettudományi Tudományos Diákköri Konferencia, 2015.november 26.

Felhívás

Jelentkezési lap

 

2015.09.26

A Környezettudományi Intézet programjai a Kutatók Éjszakáján (09.26.):

Csodálatos folyadékunk a víz
Időpont: 18:00-19:30
Helyszín: Moszkvai krt. 9. (Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézet), galéria.
 

Étlap mikroorganizmusoknak - bemutató
Időpontok:
19:00-20.00
20:00-21.00
21:00-22:00
Helyszín: Közép fasor 52. B II. épület. 1 emelet (Biotechnológiai Tanszék) Ereky Károly terem.
 

Mi történt az Alagsorban??!! –avagy használjuk a modern anyagvizsgálati módszereket és találjuk meg a gyilkost
Időpontok:
18:00-19:00
19:00-20.00
20:00-21.00
Helyszín: Rerrich Béla tér 1., alagsor (Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) .
 

Vadon élő növények meghatározása
Időpont:
18:00-21:00
Helyszín: Közép fasor 52. (Ökológia Tanszék) Györffy István terem.
 

Környezetvédő és Természetvédő Civil Szervezetek 25. Országos Találkozója (Tokaj, 2015. április 24-26)

IV. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia (Pécs, 2015.05.14-15.)

 

Sikeresen zárult a Környezettudományi Intézet logótervezési pályázata 2014.04.07.):

eredményhirdetés részletei

a nyertes pályamunka

 

Az SZTE Környezettudományi Intézet logótervezési pályázatot hirdet az SZTE KTI és KTDI hallgatók részére. (2015.03.06.)

 

2015. május 6-9: XI. Kárpát-Medencei Környezettudományi Konferencia & XII. Szentágothai János Transzdiszciplináris Konferencia és Hallgatói Verseny (Pécs)

K&H ösztöndíjpályázat (2015.02.05.)

Pintér Máté, az SZTE Környezetmérnök MSc szakos hallgatója a Magyar Mérnöki Kamara Környezetmérnöki Diplomadíj I helyezettje. https://www.mmk.hu/tudastar/hirek/carousel_korny2

A diplomamunka címe:
Légköri korom aeroszolok lézerablációs elven alapuló modellezése
Témavezető:
Dr. Ajtai Tibor
Konzulens:
Utry Noémi

Az átadó ünnepségen többen is kiemelték, hogy mennyire örülnek, hogy Szegeden is ilyen színvonalú lett mára a képzés.

2015.04.02. SZTE TTIK Környezettudományi Tudományos Diákköri Konferencia:

Felhívás

Jelentkezési lap

összefoglaló_minta

   

Megújuló Energiapark: Felhívás: Verseny és konferencia (2014.11.20.)

 

Ötletpályázat: a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. pályázata az SZTE hallgatói számára: környezetvédelmi biotechnológia, élelmiszeripar, ipari biotechnológia területén (2014.10.09.)

Kutatók Éjszakája: A Környezettudományi Intézet programjai

IX. PhD Konferencia felhívás (2014.09.18.)

jelentkezési lap

 

ARANYMETSZÉS 2014.  Doktorandusz életpálya-vizsgálat Magyarországon

 

DOSZ Nyári Tábor felhívás (Miskolc, 2014. augusztus 28-31)

 

Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. állásajánlata (2014.04.14.)

 

III. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia / Interdisciplinary Doctoral Conference: Pécs, 2014. április 15-17 

 

 

University of Hong Kong felhívása (2014.01.27.)

Doktoranduszok Országos Szövetsége: Konferencia felhívás (2014.01.08.)

Tavaszi szél / Spring Wind updated (2014.03.06.)

 

ContiTech Rubber Industrial Kft. – Környezetvédelmi munkatárs gyakornokot keres

    

Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia

  Pécs, 2014. április 23-25.

  

Dr. Pauka Imre Tanulmányi Díj (Felhívás: 2013.10.24.)

           Jelentkezési lap              Cégismertető

 

Jogi szakokleveles környezetvédelmi  szakember képzése

MOL-csoport felhívása hallgatói ösztöndíjas programra

 

 


vissza

FELVÉTELIZŐKNEK
   
  Alapképzések
+ Környezettan
+ Környezetmérnök
  Mesterképzések
+ Környezettudományi
+ Környezetmérnök mesterszak