Home - ETR Útmutatók - ETR Belépés - Tanrend - Linkek - BTCS Fórum
 

 

 

 

 

 

M E G H Í V Ó

 

A Szegedi Tudományegyetem Biológus Tanszékcsoportja, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja és a Sófi József a Szegedi Tehetséges Biológusokért Alapítvány sok szeretettel meghívja a szegedi egyetem

MINDEN BIOLÓGUS HALLGATÓJÁT és a biológiai kutatások iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat (biológia tanári szakok, alkalmazott növénybiológus, fizikus, vegyész, orvos stb.), a biológia szakirányban továbbtanulni szándékozó középiskolásokat és minden érdeklődőt a II. Szegedi Tudományos Diákköri Börzére, melyen a szegedi biológiai kutatások jeles képviselői tartanak előadásokat.

HELYSZÍN : 6726, SZEGED, TEMESVÁRI KRT. 62. MTA, SZBK ELŐADÓTERME

IDŐPONT : 2005. OKTÓBER 19. (SZERDA) 8-16 ÓRA

Minden I. évfolyamos biológus és biológia szakos hallgatónak és a már szakdolgozó IV. és V. éveseknek is érdemes tájékozódás céljából eljönni, hiszen átfogó képet kaphatnak Szeged kutatócsoportjainak világszínvonalú munkájáról. Nagyon fontos célja a rendezvénynek, hogy a szakdolgozati téma kiválasztása előtt álló II. és III. éves biológus hallgatók megismerjék a kutatócsoportok által művelt kutatási területek széles skáláját. Így az érdeklődési körüknek leginkább megfelelő témavezetőt választhatnak maguknak, hiszen a jó témaválasztás alapvetően meghatározza a hallgatók sikeres kutatói pályafutását. Az előadást tartó kutatók elmondják majd, hogy hány hallgatót tudnak fogadni szakdolgozóként és PhD hallgatóként a közeljövőben. A tudósokkal személyes kapcsolatfelvételre is lesz lehetőség. Minden előadó előadásának végén szeretettel várja a konkrétan érdeklődőket egy rövid beszélgetésre az SZBK aulájában. Az előadások teljesen nyitottak, tehát előadás közben is bármikor lehet érkezni, távozni és csak néhány témát meghallgatni.

Újdonság lesz az elmúlt évhez képest, hogy több kutatócsoport posztereken is bemutatkozik. Az előadások szüneteiben (10 órától és 14:30-tól) a poszterek szerzői személyesen várják az érdeklődőket, és lehetőség lesz konzultációra és kapcsolatfelvételre. További újítás az, hogy minden évben meghívjuk a magyar tudomány egy-egy kiemelkedő személyiségét egy 45 perces díszelőadás megtartására. Az idei év előadója, DR. VENETIANER PÁL akadémikus, egyetemi tanár egyike azoknak a tudósoknak, akik legtöbbet tettek a magyar tudományért. A díszelőadás révén is szeretnénk kifejezni tiszteletünket a nemzetközileg is elismert szaktekintély tudományos pályafutása iránt. Munkakapcsolatban állt két Nobel-díjas tudóssal (Anfinsen és Roberts) és iskolateremtő munkásságának köszönhető az egyik legjelentősebb magyar molekuláris biológiai iskola létrehozása. Személyével és életútjával igazi példaképet állítunk a diákok és a fiatal kutatók elé. BIOLÓGIA ÉS IDEOLÓGIA című díszelőadása a 2005-ös év legizgalmasabb biológia előadásának ígérkezik. Ebből megtudhatjuk, hogy a biológiai forradalom eredményei hogyan formálták át gondolkodásmódunkat az emberi intelligencia öröklődése, a szociobiológia, a genetikailag módosított élőlények és egyes népek származása kapcsán. Ezek az emberiség jövőjét érintő kérdések mind a társadalomtudományok, mind a természettudományok iránt érdeklődők figyelmére is számot tarthatnak.

A rendezvényt színesítő programok:

I. AKCIÓS KÖNYVVÁSÁR

Az Universum Könyvesbolt és a Fókusz Könyváruház 10 % ÁRENGEDMÉNYT és ajándék tombolát ad a rendezvény időtartama alatt megvásárolt vagy megrendelt könyvek mindegyikére. A kedvezmény a könyvesboltok honlapján található összes könyvre vonatkozik és a következő E-mail címeken rendelhető meg:

1. UNIVERSUM IDEGENNYELVI KÖNYVESBOLT (SZEGED, OSKOLA U. 23)

Honlap: www.bnb.hu E-mail cím: universum@bnb.hu

2. FÓKUSZ KÖNYVÁRUHÁZ (SZEGED, TISZA LAJOS KRT. 34.)

Honlap: www.fokuszonline.hu E-mail cím: fokusz.szeged@lira.hu

2005. szeptember 20. és október 18. között a könyvesboltokban történő vásárlás esetén is tombolát adunk ajándékba.

II. NOVÁK PÉTER SZEGEDI FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

A művész tagja az Amatőr Képző-és Iparművészek Köre (AKIK) Egyesületnek. Festményei megtekinthetők az Interneten is: www.kep.tar.hu/novak_peter Az árusítással egybekötött kiállítás 2005. október 17-től 24-ig tart, és a művész a festményekből befolyt teljes összeget jótékonysági céllal a Szegedi Tehetséges Biológusokért Alapítvány számára ajánlja föl, melyből még több tehetséges biológus hallgató számára tudunk ösztöndíjat biztosítani.

III. TOMBOLASORSOLÁS

20 DB, 50.000 FORINT ÖSSZÉRTÉKŰ NYEREMÉNYT

sorsolunk ki a résztvevők között a rendezvény végén (kb.16 órakor).

Tombolaszelvényeket a következő személyek kaphatnak:

1. Azok az egyetemi hallgatók, akik az alapítványt támogató 3 banknál vezetik folyószámlájukat 1 db tombolát kapnak az adott bankfiókban. Ezen felül még 2 db tombolát (így összesen 3 db-ot) kapnak a rendezvény helyszínén, ha magukkal hozzák bankkártyájukat. A kártyák bemutatásakor a számlaszámokat természetesen le kell takarni!

A támogató bankok:

ERSTE BANK Rt. Szeged, Széchenyi tér 17. Szeged, Kölcsey u. 13.

K & H BANK Rt. Szeged, Széchenyi tér 9. Szeged, Klauzál tér 5.

HVB BANK Rt. Szeged, Kossuth Lajos sugárút 18.-20.

 

2. További 2 db tombolát kapnak az alapítvány és a CORA Áruház közös akciójának részvételi listáján szereplő személyek. Erre feliratkozni a CORA Áruház (Szeged, Zápor u. 4.) bejáratánál lévő Bizalomkártya Osztályon lehet. Kérnénk, hogy a közös akcióban résztvevők CORA Bizalomkártyájukat hozzák magukkal a rendezvényre.

3. Az Universum Idegennyelvi Könyvesbolt és a Fókusz Könyváruház minden könyv vásárlásakor 1 db tombolát ad ajándékba.

4. Egyes előadók az előadások végén feltesznek egy kérdést a hallgatóságnak az általuk elmondottakkal kapcsolatban. A nyereményjáték résztvevői lehetnek azok, akik legalább 10 kérdésre helyesen válaszolnak és szerepelnek az alapítvány levelezési E-mail címlistáján vagy feliratkoznak arra a helyszínen vagy a következő elérhetőségen: jozsefsofi@tvn.hu

A rendezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

2005. szeptember 23.